De impact van oogziektes

Het enige wat ‘eerlijk’ is aan oogaandoeningen, is dat ze iedereen kunnen treffen. 

Toch is “Waarom ik?” een evidente reactie als het uitgerekend jou overkomt. Het zal dan geen troost zijn, maar je bent verre van de enige. Elke dag krijgen heel wat mensen met oogproblemen een harde diagnose.

Een aantal oogziektes

De volgende zes oogaandoeningen zijn alles behalve zeldzaam, veel kans dat je iemand kent die ermee worstelt...

Blindheid

Wie minder dan  5% van gezichtsscherpte en/of gezichtveld over heeft of slechts 10% op het beste oog wordt als blind beschouwd.
Verder lezen

Diplopie

Diplopie is ook gekend als dubbelzien. Dit komt er op de kern op neer dat een persoon zijn omgeving twee keer ziet. 
Verder lezen

Diabetische retinopathie

Diabetische retinopathie is oogschade door suikerziekte. Er ontstaan letsels aan de bloedvaatjes in het oog, waardoor stukken van het zicht uitvallen. 
Verder lezen

Glaucoom

Glaucoom maakt het zicht steeds nauwer. Deze aandoening komt vaak voor bij veertigplussers en ontstaat meestal door te hoge oogdruk.
Verder lezen

Cataract

Cataract is een vertroebeling van de ooglens, die het zicht steeds mistiger maakt. Vooral bij oudere mensen komt deze aandoening veel voor. 
Verder lezen

Maculadegeneratie

Maculadegeneratie is een oogaandoening waarbij gezichtsscherpte afneemt ten gevolge van het afsterven van kegeltjes in de gele vlek (macula lutea) in het centrale gedeelte van het netvlies. Het perifere gezichtsveld blijft wel bestaan: patiënten worden dus niet volledig blind.
Verder lezen